Designul rustic este printre cele mai îndrăgite stiluri datorită aspectului său natural, solid, de o frumusețe unică. De regulă, adepții decorului rustic sunt persoanele care locuiesc la curte, fie că vorbim despre mediul rural sau urban. Printre cele mai reprezentative elemente ale acestui stil sunt finisajele din piatră, fiind ușor de încorporat în orice ansamblu.
Gardurile rustice din piatră reprezintă de multă vreme un element de bază pentru orice locuință elegant amenajată, de aceea în acest articol ai la dispoziție o gamă variată de modele din care poți alege, cât și avantajele și dezavantajele acestui tip de gard.
O întrebare frecventă care ne macină atunci când ne decidem să împrejmuim locuința este „din ce tip de piatră ar trebui confecționat gardul și care sunt avantajele fiecăruia?” În general, ai la dispoziție două variante.
Prima opțiune este piatra naturală extrasă din cariere, iar a doua este piatra artificială, care este obținută în urma unor procese tehnologice diverse. Ambele prezintă propriile avantaje și dezavantaje: piatra naturală este mai rezistentă, în timp ce piatra artificială este mai ușor de transportat și mai accesibilă ca preț. Totul ține de resursele de care dispui și de preferințe, dar și de locație. Ce anume ai dori să împrejmuiești? Terasa, grădina sau întreaga proprietate? Acestea sunt aspecte de care trebuie să ții cont.
Granitul sau pietrele de calcar se numără printre cele mai populare materiale de construcție a gardului, însă la fel de bine poți opta și pentru alte tipuri de pietre naturale precum calcar cristalin (o rocă din care se obține piatra pentru gard albastru-cenușie cu inserții sclipitoare), marmură, travertin, piatră cubică, sau gresie (pe care o poți folosi pentru a placa gardul). Se recomandă folosirea aceluiași tip de piatră atât pentru finisarea pereților exteriori ai casei, cât și pentru împrejmuire, astfel încât să existe o consecvență în ceea ce privește estetica locuinței. Dacă ai nevoie de un material mai puțin poros și rezistent la apă sau pete, atunci marmura este alegerea perfectă fie că vorbim de decorul exterior sau interior. Travertinul iarăși este potrivit pentru amenajările exterioare, textura sa fiind ideală și pentru grădină.
Un aspect important: orice tip de piatră trebuie etanșată/sigilată dacă este folosită pentru pereții exteriori sau pentru gard din cauza texturii sale poroase care se poate deteriora în timp.
Odată ce ai ales tipul de piatră pentru gard, trebuie să ai în vedere cum ai dori să arate rezultatul final. În plus, trebuie să ții cont de locul pe care vrei să-l împrejmuiești și felul în care este decorat restul locuinței. În continuare ai la dispoziție câteva modele de gard din care te poți inspira, atât pentru grădină cât și pentru împrejmuirea întregului imobil, unde vei întâlni totodată și cele mai comune tipuri de piatră folosite.
Marmura este de obicei reprezentativă pentru proprietățile luxoase, având un aspect mai puțin poros și ușor de integrat atât în designul interior, cât și exterior, iar aici vorbim atât despre gard cât și despre pereți sau alte elemente care fac parte din locuință (fântâni artizanale, grădini, pavaj etc.). Iată câteva exemple de gard din marmură care se potrivesc descrierii de mai sus.
Granitul este mai ușor de utilizat pentru construirea gardului față de marmură, însă aspectul său este mai dur și poros. Acesta este potrivit mai ales pentru împrejmuirea grădinii, însă utilizările sale sunt multiple.
Piatra albastru-cenușie și panourile din lemn fac casă bună, iar aceasta poate fi folosită pentru împrejmuirea casei, cât și a țarcului de animale sau a grădinii. Aici sunt câteva modele din care te poți inspira.
Dacă ești adeptul stilului rustic și al durabilității, poți obține rezultatul visat cu ajutorul pietrelor de calcar. Nuanța lor deschisă crează o atmosferă relaxantă și este ușor de integrat în orice design.
Este de asemenea tipul de piatră potrivit pentru orice altă amenajare exterioară, de la pavaj la scări sau alte elemente decorative.
Dacă nu dorești să ai un gard confecționat exclusiv din piatră, dar dorești să menții aspectul rustic și natural, atunci cea mai bună alegere este asocierea cu panourile de gard tradiționale, panourile bordurate de gard zincate, gardurile de metal sau plăcile de lemn.
Principalul avantaj al gardurilor din piatră este rezistența la zgârieturi, pete, foc și condiții meteo vitrege. În plus, sunt prietenoase cu mediul și crează un cadru parcă desprins din mijlocul naturii, fiind ușor de combinat cu plăcile din lemn, metal sau cu oricare alt material.
Cât despre dezavantaje, acestea sunt evidente. Odată ce gardul de piatra se deteriorează, acesta este mai greu și mai costisitor de reparat. În plus, spre deosebire de gardurile din lemn, metal sau alte materiale, gardurile din piatră sunt mai scumpe și mai greu de montat, mai ales dacă se doresc a fi confecționate din piatră naturală.
Atunci când nu ai suficient timp sau resurse la dispoziție, folosirea gabioanelor este soluția ta salvatoare. Gabionul ar putea fi descris ca o cușcă din plase metalice care poate fi umplut cu piatra din care dorești să confecționezi gardul. Astfel îți poți împrejmui terenul simplu și rapid fără să fie nevoie de ciment sau alte materiale costisitoare. În plus, le poți integra atât în stilul rustic, cât și în cel modern.
Surse foto: Pexels.com, Ro.pinterest.com
Articole similare
comenzi@rotanis.ro
+ 0747 621 547
All Rights Reserved ©