O alee bine conturata reprezinta „piatra” de temelie a unei gradini aspectuoase. Jocul de materiale, texturi si stiluri fac din amenajarea cu pietris a aleilor unul dintre cele mai populare decoruri pentru gradina sau pentru curtea exterioara. De la lespezi la diverse pietre decorative, potecile pavate cu pietris sunt un element atractiv, rentabil si usor de inclus in orice ansamblu. Acest articol este menit sa te inspire si sa te aduca pe drumul cel bun in materie de amenajare. Ai la dispozitie cateva idei inedite de decor, recomandari privind tipul de pietris adecvat, un ghid usor de parcurs pentru cei care doresc sa se ocupe singuri de amenajare si multe alte informatii utile.
Amenajarea unei alei este o imbunatatire usor de implementat care poate infrumuseta in cateva clipe orice gradina, curte sau terasa. Printre avantajele acestui tip de decor se numara contrastul armonios de culori si texturi, efortul redus de intretinere si rezistenta la noroi si umiditate crescuta. Înainte de toate, sa trecem in revista cateva idei de amenajare ilustrate dupa care sa te poti ghida.
Gradina se numara printre locurile des vizitate, motiv pentru care amenajarea unei alei poate reduce uzura gazonului cauzata de traficul intens. Pavelele din beton obisnuiau sa fie „ultimul racnet” in materie de amenajare a aleilor din curte sau gradina, insa acestea pot fi destul de rigide atunci cand vine vorba de design. Ulterior s-a ajuns la concluzia ca un strop de naturalete poate fi mult mai apreciat pe termen lung. Iata cateva sugestii!
Odata ce te-ai hotarat asupra locului in care vrei sa-ti amenajezi aleea, exista mai multe modalitati prin care o poti scoate in evidenta pentru a crea efectul dorit. În functie de culoarea sau forma pietrisului poti jongla cu mai multe tipuri de plante decorative, mulci, piese de mobilier sau corpuri de iluminat. Daca iti doresti sa obtii o atmosfera feerica si relaxanta, o alee in stil „pas japonez” creata din pietre circulare sau poligonale este modalitatea ideala.
Poti intregi ansamblul folosind pietre albe pentru decorarea aranjamentelor florale sau a locurilor plantate cu arbusti ca in imaginea de mai jos.
Ai libertatea de a veni in completarea acestui decor cu o bancuta sau chiar cu o sculptura, fantana arteziana etc., dupa preferinte si posibilitati.
Cateva exemple de pietricele care pot fi folosite in acest decor sunt piatra Thassos si pietrele verzi.
Totul depinde insa de culoarea placilor si de restul elementelor din gradina. Instaleaza placile avand in minte punctele centrale ale gradinii si zonele pe care le frecventezi.
Atenueaza aspectul marginilor neuniforme cu ajutorul plantelor decorative puse de-a lungul aleii. Pot fi plante aromate, suculente sau orice consideri ca se potriveste cu gradina si personalitatea ta.
Multi proprietari sau experti in amenajare aleg sa obtina un efect natural prin combinarea mai multor pietricele de diferite forme, culori si dimensiuni deoarece acestea sunt usor de intretinut si relativ accesibile ca pret. Care sunt insa cele mai populare optiuni de pietre decorative folosite in amenajarea aleilor?
Cand vine vorba de culori ai libertate deplina in functie de preferintele tale, insa un decor natural presupune in principal nuantele de verde, alb, gri sau negru. Pentru mai multa flexibilitate in proiectarea gradinii tale poti opta chiar si pentru versatilele pietre multicolore cu insertii sclipitoare.
Daca iti doresti un decor unic si rezistent, atunci alegerea optima sunt pietrele decorative provenite dintr-o roca speciala denumita Calcar Cristalin, ce prezinta insertii sclipitoare in prezenta soarelui. Un exemplu pertinent este piatra albastru-cenusiu care poate fi folosita atat in amenajarea gradinii cat si a gardului sau a curtii exterioare. Pe langa duritate, avantajul acestui tip de roca derivat din marmura este acela ca nu isi schimba culoarea si proprietatile in timp, fiind astfel foarte usor de intretinut.
Forma pietricelelor poate sa difere: pot fi rotunjite, cu margini dure, totul depinde de efectul pe care doresti sa-l obtii. O gradina in stil japonez, de exemplu, poate fi mai bine conturata cu ajutorul aranjamentelor obtinute din pietricelele rotunde, in nuante deschise.
Bordurile din piatra naturala sunt iarasi un element esential care delimiteaza si subliniaza armonios aleea construita pentru un aspect uniform.
O alee amenajata in gradina, curte sau terasa faciliteaza accesul la punctele centrale ale proprietatii tale. Iata care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi in construirea unei alei din pietris decorativ:
Nu uita sa-ti procuri echipamentul de protectie necesar (cizme, manusi, genunchiere, ochelari de protectie etc.) si sa apelezi la ajutorul unui expert daca nu te simti in masura sa te avanti singur in acest proiect „sinuos”.
Avantajul aleilor pietruite este efortul minim de intretinere, insa exista cateva aspecte de care ar trebui sa tii cont. Aleea trebuie proiectata astfel incat sa asiguri canalizarea apei de ploaie catre reteaua de evacuare. În plus, dimensiunile aleii trebuie sa fie proportionale cu cele ale gradinii astfel incat sa poti curata sau nivela mai usor zona. De asemenea, este recomandata instalarea unei borduri, dupa preferintele tale, pentru a proteja aleea de mizerii si pentru a delimita mai bine spatiul trasat. În cazul aparitiei buruienilor este recomandat sa le smulgi cu mana, insa odata adaugata folia de gradina nu ar trebui sa ai de-a face cu o astfel de problema.
Un ultim sfat: tine pe aproape o grebla pentru nivelarea periodica a aleii tale astfel incat sa pastrezi cat mai mult aspectul obtinut initial.
Surse foto: Rotanis.ro; Unsplash.com; ro.Pinterest.com
Articole similare
comenzi@rotanis.ro
+ 0747 621 547
All Rights Reserved ©